Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви във вторник, че атакуването

...
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви във вторник, че атакуването
Коментари Харесай

Шарл Мишел осъди удара по болницата в Газа

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи във вторник, че атакуването на цивилна инфраструктура е срещу интернационалното право, след като Израел беше упрекнат, че е блъснал болница в Газа, написа " Политико ".

Масивна детонация раздруса болница в град Газа, цялостна с палестинци във вторник, убивайки минимум 500 души, заяви ръководеното от " Хамас " здравно министерство. " Хамас " упрекна Израел за въздушния удар, само че израелските военни отхвърлиха да носят отговорност и споделиха, че болницата е била ударена от ракета, изстреляна неправилно от палестинските екстремисти.

" Получихме тази информация, когато бяхме дружно по време на тази виртуална среща с водачите ", сподели Мишел, говорейки след видеоконференция на водачите на Европейски Съюз за съгласуване на позицията на блока по спора Израел- " Хамас ". Атаката " наподобява е доказана ", добави той, без да посочва причинителите. " Атака против гражданска инфраструктура не е в сходство с интернационалното право.

Лидерите на Европейски Съюз издадоха взаимно изказване по тематиката в неделя след седмица на спорни послания, да вземем за пример по отношение на помощта за палестинците. И въпреки всичко някои разлики остават и ръководителят на Комисията Урсула фон дер Лайен беше по-внимателна с думите си по отношение на хипотетичния израелски удар  " Току-що бях осведомена за случая ", сподели тя, говорейки посредством видеовръзка след срещата на водачите на Европейски Съюз. Фон дер Лайен добави, че се нуждае от удостоверение и че " не може да разяснява в този миг ".

Разликите в метода, като Фон дер Лайен се счита за по-малко склонна да подлага на критика Израел, също останаха забележими, когато Мишел и Фон дер Лайен бяха запитани дали поддържат мнението на Жозеп Борел, първият посланик на Европейски Съюз, който обвини израелското държавно управление в нарушаване интернационалното право заради налагането на цялостна обсада на линията Газа.

" Когато прекъсвате главните инфраструктури, когато прекъсвате достъпа до вода, когато прекъсвате електричеството... Това не е в сходство с интернационалното право ", сподели Мишел, до момента в който Фон дер Лайен отговори, като помоли пресата да огледа езика на изказването на водачите.

Фон дер Лайен беше остро подложена на критика за неотдавнашното си пътешестване до Израел и за това, че не е призовала категорично Израел да зачита интернационалното право в ответните си дейности против " Хамас ". Говорейки във вторник обаче, тя акцентира, че " на всички е ясно, че Израел има право да се пази, в сходство с интернационалното и филантропичното право ".

Тя също по този начин сподели, че Комисията утроява филантропичната помощ за палестинците и че открива въздушен мост до Египет, с цел да достави бързо помощ през границата до Газа.

На срещата на водачите на Европейски Съюз не участва унгарският министър председател Виктор Орбан, който беше в Китай, където се срещна с съветския президент Владимир Путин за първата си среща с съветския президент, откогато Москва стартира пълномащабната си инвазия в Украйна през февруари 2022 година Орбан беше показан на видеосрещата от австрийския канцлер Карл Нехамер, съгласно двама дипломати, на които е предоставена анонимност, защото не са упълномощени да разискват обществено срещата. Нехамер също се срещна с Путин през април предходната година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР